Torej bi začeli z bosim ali minimalnim?

Sezona se je odprla, sonček je ogrel zrak in podlago in tekači rinejo na plano. Še posebej so novega zaleta dobili tisti, ki se na novo lotevajo minimalističnega in bosega teka. Da je temu tako, opažam tudi v trgovini, saj se vsak dan najde kdo, ki pride po kako uporabno informacijo ali pa poskusit kak minimalističen čevelj.

Sam vztrajam na tem, da so najprej informacije, čimveč njih, potem šele minimalistični čevlji. Vsakemu, ki je v dilemi, bi ali ne bi, najprej svetujem, naj se še ne odloča za minimalistične čevlje, ampak naj raje poskusi odteči okrog bloka  ali po kaki krajši potki bos, lahkotno in sproščeno. Pri tem naj opazuje svojo tehniko in držo, ki jo telo avtomatično zavzame, ko nima pod stopali nobene zaščite več. Potem naj isto distanco naredi še v klasičnih čevljih in naredi pri sebi primerjavo. Kdaj se je počutil bolj sproščen, lahek, hiter? Kdaj je čutil manj sile v stopalih, petah, kolkih, križu? Če meni, da bi se dalo z manj obutve lažje teči, potem naj se spet oglasi, pa bomo rekli še kakšno…

Čeprav informacij ni nikoli dovolj, pa se vseeno včasih  zgodi “information overload”, ko ljudi mine brati dolge elaborate in jih to potem odvrne tudi od akcije. O temi sem poglobljeno že pisal.  Zato bom danes napisal samo tri osnovna pravila, ki jih rabite vedeti, da začnete teči tehnično bolj pravilno. Če jih osvojite, ste osvojili 95% vsega, kar o temi potrebujete vedeti za zdravo in sproščujoče tekanje.

Pravilna drža Najlaže boste tekli, če boste imeli telo poravnano glede na podlago, z rahlim nagibom naprej v gležnjih. Najlaže to zagotovite, če raztegnete in sklenete svoje roke nad glavo, potem rahlo pokrčite kolena in roke spustite ob telo na približno 45 stopinj v komolcu.

Pristanek stopala na tleh Ne morete zgrešiti, če ob pristanete na tleh s celim stopalom, pod boki oz. celim telesom. Kot da bi stopali na svoje težišče. Večji, ko je del stopala, ki  istočasno pride v stik s tlemi, boljše je naravno blaženje.

Frekvenca koraka Ta je najbolj preprosta. Z obema nogama bi v minuti morali na podlago stopiti okrog 180-krat. Če je malo manj, ne bo nič narobe, če je več, pa celo dobrodošlo.

Vse tri elemente združite v ebo vajo, pa bo še lažje.  Princip “100 up” je v bistvu korakanje na mestu – cilj je narediti 100 korakov čombolj tehnično pravilno. Če se forma vmes podre, odnehate. Ko brez težav naredite teh sto korakov, počasi poskusite z lahkotnim tekom na mestu. Do 100 korakov. In tako naprej. Ko na mestu osvojite 100 korakov s frekvenco 180/min ste dobri za na cesto.

Ena preprosta vaja tudi za med tekom: vsakič, ko pristanete z stopalom na tleh, ga takoj dvignite od tal. Ne z odrivom, z močjo mišic. Nekaj koncentracije je treba, a s par minutami te vaje na vsakem treningu boste zelo v kratkem svojo tehniko bistveno popravili. Ne boste samo manj obremenjevali svojih sklepov in vezi, tudi hitrejši boste.

Uspešno pomladansko tekanje želim, 6.5. pa ne pozabite priti v Kranj na 2. Slovenski Bosi Tek!

No Comments »

Rollback on marec 22nd 2012 in bosi tek, minimalna obutev

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply