Minus 10 kil maščobe v dveh mesecih – brez športanja

Kdor že dalj časa bere moje zapise, se bo spomnil, da o prehrani in eksperimentih na tem področju tako ali drugače pisarim že debeli dve leti. Huh, je res že dve leti? Točno toliko in začelo se je z zelo uspešnim 30-dnevnim paleo poskusom.

Potem sem se še malo izobraževal na tem področju, večkrat vmes popustil in spet začel (ok, lahko bi se tolažil s tem, da je bilo vse zaradi znanosti in eksperimentiranja :)). Lansko leto sem vsled zanimivih družinskih in  življenskih dogodkov prehrano popolnoma zanemaril. Gibanje prav tako. Sveže prestopno leto sem tako otvoril s kar 94 kilogrami žive teže, mojim rekordom vseh časov.

Tako ekscesno zašpehnat sem šel že sam sebi počasi na živce, zato je novoletni sklep padel kot nalašč. Ta dober ducat kil špehovja mora proč! A da ne bi izgorel v prevelikem začetnem tempu, sem si dal na voljo kar celo leto. Začel sem po planu, a dobri nameni, malo preveč ohlapni so se udejanili kot bolj površna praksa. V prvih dveh mesecih nisem beležil večjega napredka. Ogljikovi hidrati v vseh oblikah so bili še vedno moji redni vsakodnevni spremljevalci. Postalo mi je jasno, da takole napol žal ne bo šlo in v začetku marca sem si dal dva meseca (z zaključkom na majski bosi tek), da prehrani radikaliziram in se vrnem k osnovam. Pa da uživam zraven, kajpak.

Kako je to izgledalo v praksi? Na kratko: izločil sem vse predelane OH-je, ves sladkor, gluten, mleko in mlečne zadeve, alkohol, tudi kavo. Izogibal sem se industrijsko predelani hrani, čimbolj, če se je dalo v celoti. Če se je le dalo, tudi čimmanj sadja in zelenjave, ki ni lokalnega porekla. Ob tem se držal pravila, da se ne grem restrikcije kalorij. Stradanje prepovedano! Svoje dnevne obroke sem poenostavil. V bistvu sva jih oba z ženo, ker dvojno kuhanje pač ne gre (izjema so bili le otroški obroki). Prehrana je temeljila na jajcih, mesu, zelenjavi, oreških, ribah in sadju.

Da si boste lažje predstavljali, kako sem še vedno v 3-4 obrokih ujel za moškega mojih karakteristik priporočeni dnevnih vnos 2000 – 2500 kalorij, en primer jedilnika (kcal so moja groba ocena):

– zajtrk: tri pečena jajca na olivnem olju, konzerva tunine, jabolko (cca 600 kcal)
– kosilo: dva svinjska zrezka, pečena v pečici, kuhan ohrovt, mešana solata z jajcem (cca 800 kcal)
– prigrizek: par pesti orehov, indijskih oreškov ali lešnikov (cca 300 kcal)
– večerja: skuše v olivnem olju, solata iz stročjega fižola in korenja, pest oliv (cca 400 kcal)

Po grobi oceni sem v tem času zaužil manj kot 20% kalorij iz Oh-jev (zelenjava, sadje), nekaj čez 40% kalorij iz maščob in nekaj manj iz beljakovin. Maščobno-beljakovinski delež je povzročil, da sem bil brez težav dlje časa sit. Energijski nivoji so se po dveh tednih spet normalizirali, brez težav sem funkcioniral čez dan. Skrbel sem, da sem popil dovolj tekočin, če me je žejalo, predvsem vode, zelenih čajev in dokaj redno tudi donata (za Mg in prebavo).

Počutje se mi je izboljšalo izjemno hitro. Bolečine v sklepih so izginile v nekaj dneh. Ko sem pokuril zaloge hidratov, so se lepo začele topiti tudi maščobe. Pomemben del eksperimenta je bilo tudi to, da v tem času ne športam (ker je bilo še najlaže) – da v osnovi ugotavljam samo učinke prehrane na telo, počutje in hujšanje. Da končni rezultat ne bi bila pirova zmaga (ker bi izgubljal mišično maso in ne sala), sem si zato na začetku, vmes in na koncu meril in računal tudi % telesne maščobe.

Štartal sem z 93 kilogrami ter z 24,8% telesne maščobe, kar nanese 23 kg špeha.
Končal sem z 82 kilogrami ter z 16,3% telesne maščobe, kar nanese 13,4 kg špeha.

Razlika je 9,6 kg špeha, ki ga ni več! 🙂 Razliko do 11 kil manka lahko delim na vodo (Ohji so bili skladiščeni z njo), malo bolj prečiščenim črevesjem in tudi nekaj mišične mase. Z nekoliko več miganje (npr. 2x teden po uro) predvidevam, bi se dalo to ustrezno rešiti.

Kaj sem se naučil? Da je prehrana ključni faktor pri kakršnemkoli hujšanju. Enostavno je najpomembnejša! Tudi brez izjemnega naprezanja in kurjenja kalorij (ki ponavadi pomenije izjemno povečan apetit in kile ostajajo) se da počasi otresti nadležne maščobe. Gibanja seveda ne podcenjujem, ker je nujno potrebno za normalno človeško eksistenco (kot maratoncu mi je to popolnoma jasno). A tudi praktično sem na sebi dokazal, kar teoretično že dolgo vem in trdim: hujšanje po principu “manj žri, več se gibaj” ali “kalorije noter, kalorije ven” ima v vseh primerih, ki so neuspešni (in teh je veliko, najbrž sami veste) to napako, da ne upošteva narave kalorij. Restrikcija kalorij, stradanje ali kronično športanje  so recepti za polom. Telo je s osnovi zasnovano tako, da kuri maščobe za delovanje, uporablja beljakovine za popravljanje telesa in sintetizira glikogen za nujne potrebe. Vse našteto regulirajo hormoni in encimi. Če pri prehrani ne upoštevamo teh zakonitosti, se hormonsko ravnovesje podre in maščoba se samo še kopiči. V kolikor pa telo zalagamo s tistim, kar potrebuje v pravem razmerju, se odvečnih maščob slejkoprej samo znebi. Brez stradanja, brez pretiranega naprezanja.

K tej temi, ki je izjemno zanimiva, se v kratkem še vrnem. Najprej pa zaključim z branjem te odlične knjige – Why we get fat (Gary Taubes). In če vas zanima, še vedno uživam v enostavni paleo prehrani. Dober tek.

ps. Kar nekaj prijateljev in znancev tudi uspešno eksperimentira v tej smeri. Obetajo se zanimive zgodbe, predvsem Edijeva 🙂

59 Comments »

Rollback on junij 14th 2012 in paleo, zdravje

59 Responses to “Minus 10 kil maščobe v dveh mesecih – brez športanja”

  1. Blaž responded on 15 Jun 2012 at 08:53 #

    Ja čestitke! Sam mi ni jasmo k si se zmer iz mene norca delov k sem mu ene 91 kil kuko sem debu 🙂 Najhuje je pa poj to vzdrževat – predvidevam. Razen , če se nis tolk na to hrano navadu…

  2. Rollback responded on 15 Jun 2012 at 09:00 #

    Blaž, pomojm sm najdu dolgoročno zdržen sistem. Hidratov ne pogrešam, kakšen občasni prekršek pa ne dela škode.

    Paleo rulz!

  3. Ajax responded on 15 Jun 2012 at 09:23 #

    Profesor pozdravljen, kolikor mi je poznano se omenjeni g. Edi dobro drži na konstanti -12. Trenutno trenira OH vzdržnost po jugu in se bo javil ko pol leta potrdi pravilnost poti. Pa obljublja, da ne v rimah 😉

  4. Dan drugih planetov / Day of other planets responded on 15 Jun 2012 at 09:32 #

    […] Minus 10 kil maščobe v dveh mesecih – brez športanja – Marko Roblek, blog Manj je več […]

  5. Barbara responded on 15 Jun 2012 at 09:45 #

    No potem nisem edina, ki vidi smiselnost Palea. Smešno je, da se v silno kratkem času pokaže boljše počutje!
    Po mojem je njegova prednost predvsem v tem, da postane način prehranjevanja in ne “dieta”.

  6. Rollback responded on 15 Jun 2012 at 10:10 #

    @Ajax, v veselem pričakovanju smo! 🙂

    @Barbara, se zelo strinjam, z vsem zapisanim. Ko premisliš, je zadeva evolucijsko čisto logična.

  7. Robert responded on 15 Jun 2012 at 11:52 #

    Mare, tudi jaz sem se šel paleo lansko leto in moram reči, da sem se počutil odlično, ko se je telo navadilo. Takrat sem začel s 108kg in v treh tednih prišel na 98kg.Potem sem moral končati, ker je bil pred mano Dunajski maraton. Mi je žal, da nisem potem nadaljeval.
    10 dni nazaj sem se zopet odločil, da poizkusim ponovno, ker sem zaradi poškodbe začel zopet pridobivati maščobo, predvsem v trebuhu. No, danes zjutraj je tehtnica pokazala 93,7, pa še srat nisem šel:)
    Vsekakor sem že “noter”, čeprav nisem tako strikten kot ti. Največji problem vidim v prehranjevanju v službi in pomanjkanju idej, kaj jesti. Roko na srce, nič ni tako okusno kot OH-ji.
    Mogoče bi ti začel objavljati svoje recepte in pa še drugi, ki se držijo tega načina prehranjevanja. Tako nam bo lažje vsem in bomo manjkrat zašli v skušnjave 🙂
    Lp Robi
    P.s. Lepe slikce :))

  8. Rollback responded on 15 Jun 2012 at 12:25 #

    Robi, za začetek pošpegaj semle, kjer smo pred letom pisali tudi recepte in izkušnje: http://www.vitezi.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=1628

    Sam sem šel striktno v to preizkus, da končno ugotovim učinke, če se res držim. In razlika je očitna. Na dolgi rok,kot rečeno, tudi kak prekršek ne uide, ampak na vsak način sem prepričan, da se da zdržno prehranjveati tako tudi dolgoročno. Res je, da je okrog nas, vseskozi polno sladkornih in OH skušnjav – a slejkoprej se odvadiš reagirat na njih 🙂

    Čestitam za uspešen ponovni začetek! 🙂

    V službi je najlaže imeti pri sebi oreške, kak kos sadja, morda celo solato s piščancem, ki si jo doma narediš. Malo več dela je s pripravo hrane, ampak se definitivno splača.

  9. Tina responded on 15 Jun 2012 at 20:59 #

    Za drugo prspektivo priporočam tudi knjigo Clean: The Revolutionary Program to Restore the Body’s Natural Ability to Heal Itself (avtor Alejandro Junger)

    Izredno zanimivo branje, dobila sem jo v roke po ‘Why we get fat’ in mi je dala mislit 🙂

  10. Rollback responded on 16 Jun 2012 at 06:33 #

    Tina,, hvala za namig.

    Sem šel na hitro pogledat spletišče dr. Jungerja http://www.cleanprogram.com/clean-program-cleanse
    pa me je zmotilo, da je vse skupaj zapakirano v prodajanje praškov 🙂

    si bom pa dlowdal knjigo in jo prečital…

  11. Polona responded on 16 Jun 2012 at 15:26 #

    Pozdravljeni

    jaz pa ponavadi hujšam po Montignacovi dieti kar je v principu isto, le da je pomemben tudi GI hrane in pa da se dobrih OH (recimo fullkorn barilla spagetti al dente) nikoli ne meša z nobeno maščobo. Mislim da so fullkorn OH pomembni za dobro prebavo in še kaj. Jaz jem tudi ovsene kosmiče kuhane na vodi, malo slane in z marmelado brez sladkorja povrh. Vsi ostali izdelki fullkorn brez sladkorja ali maščobe pa so tako ogabni da jih rajši ne jem.
    Krvni sladkor v krvi zaradi izjemno nizkega GI zaužitih živil in kombinacij živil ne niha in človeku se sladkarije dejansko sploh ne luštajo dokler sledi dieti!

    V dveh mesecih do 5, 6 kil – če si moški pa verjetno do 10 – vendar po pravici povedano sem jaz vedno tako vesela prvih par kil, da se vedno nagradim s koncem diete 🙂
    Mi pa uspeva držati težo že 4. leto pod 60 kil tako da vsako leto kakšen mesec jem po dieti 🙂

    LP!

  12. Maja responded on 17 Jun 2012 at 10:54 #

    Pozdravljeni:)
    Čisto slučajno sem naletela na tale blog, ki je izjemno simpatično napisan, vse pohvale avtorju, se mi pa vseeno zdi prav, da malo pokomentiram 🙂
    Tudi sama sem uspela izgubiti kar nekaj kg s tem načinom prehranjevanja in nekako sem imela v načrtu da bom ta način prehranjevanja obdržala za vse večne čase . . . vse dokler se nisem začela učiti za izpit iz interne medicine in sem v knjigi naletela na podatek, da ta dieta v tolikšni meri spremeni črevesno floro (bakterije, ki so normalno naseljene v črevesju in nam omogočajo presnovo nekaterih živil, pomagajo pri produkciji določenih snovi pomembnih za naše telo, nas ščitijo pred drugimi bakterijami itd), da začno nastajati njihovi škodljivi produkti, ki so kancerogeni. Nato sem malo pobrskala po raziskavah, ki so jih opravili na to temo in ugotovila da dejansko so to uspeli dokazati, čeprav ne znajo natačno povedati koliko časa je potrebnega da pride do spremembe črevesne flore, vedno pa naj bi do tega prišlo po daljših obdobjih (>1 mesecu).
    Ker mi nobena skrajnost ne ustreza sem poiskala srednjo pot in sicer 2-3 dni na teden prehrana brez OH, preostale dni pa normalna mešana prehrana (s tem da se res izogibam uživanju OH po kosilu). Tudi v času “normalne” prehrane se trudim jesti sestavljene OH, v nekih normalnih količinah. Če se mi zazdi, da sem pridobila preveč pa podaljšam kak dan prehrane brez OH.
    Sicer je stvar posameznika, ampak res bi mogoče priporočala vsaj kakšne “pavze, pregrehe” v dieti z OH.
    Lp

  13. Domen responded on 17 Jun 2012 at 13:43 #

    Bravo, Marko! Se strinjam, da je hrana eden izmed glavnih faktorjev pri hujšanju.

    Maja, še en medicinec tu. =) Zanimajo me članki o katerih pišeš. Bi lahko objavila povezave do njih?

  14. Rollback responded on 17 Jun 2012 at 14:54 #

    @Polona, Montignaca poznam in sem ga tudi prakticiral. dokler nisem ugotovil, da imam tezave z zitaricami – prebavne in vnetne. Sedaj jih ni vec. Kar se prebave tice, pa na dolgi rok ne potrebujes OHjev, ze nekaj zelenjave povsem zadostuje.

    @Maja, sem ravno hotel predlagati Domna kot bodocega dohtarja in tudi paleo navdusenca pa se je sam javil 🙂 Semterja se najde tudi v medicini kdo, ki sledi najnovejsi znanosti na podrocju prehrane (oz. “pozabljeni znanosti”. Ena od teh je tudi dr. Ivica Flis: http://www.dr-flis.si/Nutrition
    Sicer pa tudi mene zanima tale raziskava. Kar sem doslej prestudiral, nikjer nisem nasel kaj podobnega, prej nasprotno. Sicer pa preheana zadnjih 2 mio let (do 10.000 prnst), ko ni bilo OHjev lepo odgovori na tvojo dilemo 🙂

  15. Domen responded on 17 Jun 2012 at 16:40 #

    @ Rollback

    Mislim, da je Majin komentar kar na mestu. Kar sem sledil po raznih blogih, ima kar nekaj ljudi probleme, čeprav je njihova prehrana 100% paleo.

    Moja izkušnja: ko sem lani pomladi prešel iz prehrane po prehranski piramidi (kosmični, polnozrnat kruh, sadje, zelenjava, meso….) na paleo (jajca, mast, meso, ribe, zelena solata, paprika, paradižnik, olivno olje, se mi je prebava po 2,3 letih bolj ali manj izrazitih težav (napihnjenost v sp delu trebuha, bolečine, kruljenje v trebuhu, tekoče blato po 5-7x na dan) uredila v parih dneh. Omenjene težave so izginile, skoraj normalno blato do 2x na dan.

    Sprva sem mislim, da mi prebavne probleme povzroča samo gluten iz žit, potem pa sem jeseni s postopnim uvajanjem hrane sestavil seznam zame problematične hrane:
    – kruh, glutenske žitarice, peciva, piškoti,
    – jabolka, suho sadje v velikih količinah,
    – sveže zelje, kislo zelje, brokoli v velikih količinah,
    – mleko, jogurt, kefir v večjih količinah.

    Potem pa sem prišel do tega članka o FODMAP (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1440-1746.2009.06149.x/full), ki zelo dobro razloži moje probleme.

    Ljudem s sindromom razdražljivega črevesja zelo priporočam, da si o tem kaj več pogledajo. http://belonacrnem.wordpress.com/2012/06/12/izlocitev-fodmap-kot-ucinkovita-pomoc-pri-sindromu-razdrazljivega-crevesja/

    Na podlagi tega sem problematično zelenjavo (zelje, brokoli…) nadomestil z zeleno solato, ohrovtom, bučkami, pardižnikom, olivami… Poleg tega sem dodal še banane in kuhan krompir in prebava sedaj štima tako kot mora. Tudi prej problematična hrana v manjših količinah ne dela večjih preglavic (praktično ko si na obiskih oz ko si odvisen od kuhinje nekoga drugega).

    http://paleohacks.com/questions/57648/elimination-diets-do-they-heal-especially-fodmap#axzz1xlBD572d

    http://paleohacks.com/questions/90921/is-it-possibe-to-build-up-a-tolerance-to-fodmap-foods#axzz1xlBD572d

    Pardon za dolg komentar, ampak mislim, da lahko to marsikomu s sindromom razdražljivega črevesja zelo izboljša kvaliteto življenja.

  16. Rollback responded on 18 Jun 2012 at 07:16 #

    Domen, tvoji komentarji so vedno poučni, kul. Sindom razdražljivega črevesja mi je znan, osebno sem imel težave s paradižnikom in hruškami. Po drugi strani pa sem na vsakem začetku paleo protokola najprej probleme z zaprtjem – po nekaj tednih se je zmeraj uredilo (tudi s pomočjo kakega kozarčka donata)
    Banan se izogibam, ker mi to zaprtje samo še poslabšajo.

    Še največ vprašanj odpira Majin komentar o kancerogih produktih prebave ob prehodu na popolni paleo. Prvič slišim oz. berem o tem, zato me preseneča. Tudi zato, ker je npr. med Eskimi in Inuiti, ki se (oz. so se) v celoti prehranjujejo z živalskimi maščobami (in beljakovinami), pa je bila pri njih incidenca rakov, kardiovalskularnih obolejn praktično nična. Me mika da bi tudi poskusil: http://www.apinchofhealth.com/resources/lowcarb/stefansson-adventures-in-diet-part-one.html

  17. Z manj prave hrane do ploskega trebuha | Kosovarjevi... responded on 18 Jun 2012 at 22:11 #

    […] moj feedly se je ujel blog Marka Robleka z zanimivim naslovom “minus 10 kil maščobe v dveh mesecih – brez športanja“. Ne bom ponavaljal vsega zapisanega. Poanta je ta, da si tip ni bil več všeč, ker je na […]

  18. Manj je več » Zakaj se redimo? responded on 24 Sep 2012 at 18:39 #

    […] Recenzijo knjige “Why we get fat” od Garyja Taubesa sem vam obljubil že v svojem zadnjem postu o hujšanju; tokrat vam želim predstaviti nekaj glavnih premis tega izvrstnega […]

  19. Manj je več » 2012: manj čevljev, več maščob responded on 31 Dec 2012 at 18:41 #

    […] Da gre za pomembno in provokativno temo, ki zadeva vse nas, mi je potrdilo tudi bralstvo, saj je zapis na blogu doživel največ odziva […]

  20. louisvuittonknockoffs responded on 13 Mar 2013 at 15:53 #

    Thanks a bunch for sharing this with all of us you really know what you are talking about! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We could have a link exchange agreement between us! louis vuitton knockoffs http://loui-svuitton-knockoffs.webs.com/

  21. ergo responded on 14 Aug 2013 at 08:47 #

    Hej marko
    Odgovarjam na star thread. Upam da še bereš 🙂 Super blog in super način prehranjevanja. Sem začel tudi sam pred kakšnimi 5 meseci jest tako. Učinki so neverjetni. Počutim se odlično, vidi se predvsem na zobeh, koži in … teži. Tu pa leži moj problem… V te času sem izgubil skoraj 15 kg maščobe.. In se na žalost ne neha. Treniram enkrat na teden, pridobil (vizualno vsaj..) na mišični masi, vendar postajam v obraz vedno bolj koščen.. Nekako ne morem pridobit več mase. Poskušam jest več, vendar mi je upadel tudi apetit, ko se zrnje odstranil iz prehrane. Zadnej čase se moram prav silit, da kaj sploh pojem. Upam, da je s ščitnico vse vredu, ker velikokrat to izpostavljajo pri ekstremni izgubi teže pri paleo prehranjevanju.. Naredil sem si prav urnik prehranjevanja zdej po novem, da med obroki še kaj škrobastega pojem. Krompir al pa riž. A je kdo naletel na tak podoben primer.. Sem shujšal iz 80 na 68 in se res bojim, da bom šel še dol sem pa 182 cm.. Mal mi ni jasno, ne bi pa rad spet nazaj na kruh in pašto preklopil….Sem se rav naveličal komentarjev, s smislu..kak si pa ti suh, a si bolan.. itd. še dekle me bo pustilo počasi, če bom še bolj koščen 🙂
    lp
    hvala za odgovor
    r

  22. james blake responded on 04 Oct 2013 at 05:57 #

    shujšati se da na tisoč in en način,..bom pričel, ker sem velik nasprotnik paleo norosti leta 2013, ko še tisti najbolj slep vendarle vidi, da živimo na 10 milijardnem planetu, ki se ponorelo razmnožuje samo v smeri človeka in vse ostalo kriminalno in gnusno zločinsko kolje – pa naj je to popolni genocid nad divjim življenjem ali kriminal klavnih živali oz. živali za mleko in jajca in kaj je še tega kar požremo kot ponoreli in se debelimo in imamo sodobne bolezni.
    edina dieta, ki je hkrati tudi življenski stil je prehrana, ki bazira na rastlinski škrobni hrani z malo maščob ter zelenjava in sadje. To je to.. prav noro, noro očitni dokazi pravilnosti tovrstne prehrane so vojna obdobja v skandinaviji in veliki britaniji..ko so ljudje jedli hrano s katero so prej krmili živali (krompir, repa, zelje, žitarice, koruza,..) so se vsi po vrsti znebili kil, diabetesa tipa II, srčno-žilnih bolezni, holesterola in trigliceridov, osteoporoze..) vse je dokumentirano,..kaj sploh še pamet potrebuje?
    živali se kolje za praznike, ne pa da se vsak dan nametava z njimi, kot da je vsak zajtrk velikonočni, kosilo pustno in večerja božična,..vmes pa še dve praznovanji rojstnega dne in novega leta.
    za zdravje, moč in dobrobit življenja vseh kar nas deli planet je za Človeka prava stvar pravilni veganski temelj s prazniki, ko si privoščimo še zmerno prazničnost (tako so živeli na zakavkazju, na okinavi, sardiniji, nekaterih mediteranskih predelih in dočakali največje in najbolj zdrave starosti). paleo je zločin nad vsemkar dela človeka Člvoveka. Shujšaš pa, to ni problem, vendar se da shujšati na tisoč in en način.. pa še mentalno in telesno bolj zdrav, kot je nametavanje s kadavri in nasičenimi maščobami.

  23. ergo responded on 18 Oct 2013 at 10:39 #

    Hej

    se strinjam s tvojo ugotovitvijo o norosti človeka. Vendar mislim da malo prehitro sodiš primal/paleo prehrano… se mi zdi da pojem več zelenjave kot pa vegetarjanci in isto mesa, kot pa navadni ljudje, ki nimajo nekih preferenc o prehrani. Pač ne jem junkfooda in predelanih živil…poskušam jest domačo prehrano, ne industrijsko predelanega mesa in antibiotičnih kokoši…

  24. maroctelecom.club responded on 20 Feb 2015 at 17:37 #

    Very shortly this webb age ill bee famous among alll blogging
    and site-building users, due to it’s fastidious articles

  25. Finder responded on 02 Apr 2015 at 16:55 #

    Kako zavedeni ste nekateri ljudje z raznimi Paleo dietami. To pač marketing naredi in je eno izmed tistih velikih sranj, ki prihaja iz amerike. Na žalost brez kakršnih koli znanstvenih dokazov in zanesljivih raziskav, le mnenja in neke ugotovitve posameznikov. Vsa svetovna znanost že vrsto let kaže na popolnoma obratna dejstva ampak ljudje najraje verjamete raznih lažnim “gurujem” kot so Jimmy Moore, Lore Cordain, Sally Fallon itd.

    To so ljudje, ki so ne le vidno debeli, večina pa jih ima celo zdravstvene težave. To so tudi ljudje, ki le prodajajo, vsaka beseda je zaščitena blagovna znamka.

    Res je, da je v vsaki dieti nekaj resnice in če iz jedilnika odstraniš predelane oglikove hidrate kot to nareka Paleo (govorim predvsem o raznih krofih, čokoladah, sladicah itd.) se tvoje zdravje izboljša. To je res! Podobno kot če bi pijanec, ki vsak dan spije 1l viskija zamenjal to za 1l vina. Bila bi občutna sprememba.

    Jajca pa slanina ocvrta na olju za zajtrk. A to da je zdravo? Folk, djte nehat nasedat no!

  26. BelllaJ responded on 20 Dec 2015 at 20:56 #

    Kto chce zarobic nie wychodzac z domu parenascie dolarow dziennie??? Metoda jest prosta i dziala, poszukajcie sobie w gogle: jak kosić kasę na Adfly

  27. Karmen Valant responded on 29 Apr 2016 at 21:09 #

    Zelo zanimiv članek, pa tudi komentarji niso kar tako. Na kratko bom povedala svojo izkušnjo, saj pravijo, da se človek iz izkušenj uči. No, tale moja me je skoraj stala življenja. Pred dvema letoma so mi odkrili raka na danki in sedaj seveda veselo brskam za raznimi dietami, s katerimi bom lahko primerno živela naprej. Ta dieta je super, samo črevesje, ki je vso porezano, tudi tega ne prenaša, zato sem si čisto sama našla svojo dieto…to, kar lahko prebavim! Vsak nasvet je koristen in vsi ti članki zelo dobrodošli!
    Karmen

  28. LTO 3 tpe responded on 25 Oct 2016 at 20:41 #

    For the systematic go of the organization or a company, whether it is a little scale industry office or
    a massive industry office proper documentation of records are important.
    Intelinet Systems, that is providing IT services more than 26 years to companies in diverse sectors,
    has got the resources along with the expertise to offer such crucial security services for network backup software in an attempt to make certain that your valuable business records are increasingly
    being safely stored. Major magnetic tape manufacturers formed a LTO consortium, Fuji Film begins
    an affiliate this prestigious Consortium, with vast experience
    on this particular field.

  29. ทะเบียนสวยราคาถูก responded on 10 Dec 2016 at 09:37 #

    always i used to read smaller articles that as well clear their motive, and that is also happening with this
    paragraph which I am reading at this place.

  30. Mybodhishop responded on 28 Dec 2016 at 19:27 #

    Pozdravljeni!Najprej naj pohvalim vas clanek, ki je bil izredno zanimiv za prebiranje.Vsako ctivo,ki je napisano iz lastnih izkusenj cenim in spostujem saj je v njemu tudi resnica tistega,ki ga je napisal in ne zgolj ugibanje.Tako da cestitam za vase dosezene rezultate in vam zelim da jih pridno ohranite! 🙂

    Lp.Darja Boc

  31. ซ่อม ประตู รีโมท บ้าน เชียงใหม่ responded on 24 Mar 2017 at 19:23 #

    This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained.
    Between your wit and your videos, I was almost moved
    to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
    Too cool!

  32. www.aktive-fans.de responded on 13 Jun 2017 at 22:24 #

    Remarkable issues here. I am very glad tto pee your article.
    Thanks so much and I am having a look ahead tto touch you.
    Will you kindly drop me a e-mail?

  33. 95Annett responded on 03 Aug 2017 at 01:15 #

    Hi admin, i must say you have very interesting articles here.
    Your page should go viral. You need initial traffic
    only. How to get it? Search for: Mertiso’s tips go viral

  34. FirstLatesha responded on 09 Nov 2017 at 01:39 #

    I see you don’t monetize your blog, don’t waste your traffic, you can earn additional cash every month because you’ve got hi quality content.
    If you want to know how to make extra money, search for: Boorfe’s tips best adsense alternative

  35. Gregory Hoehne responded on 18 Apr 2018 at 10:48 #

    Hello there Manj je več > Minus 10 kil maščobe v dveh mesecih – brez športanja

    NEW Social Software Sucks In $24,755 on AutoPilot – with FREE Viral Traffic!
    Super Simple Three Step Formula To Generate Viral Social Media Posts In Under 60 Seconds!
    Viral Social Profits made me $24,755.81 in my first week!
    Read More: http://bit.ly/Viral_Social_Profits

  36. Fermin Boos responded on 26 Apr 2018 at 19:49 #

    Hi Manj je več > Minus 10 kil maščobe v dveh mesecih – brez športanja

    TURN $1 INTO $5, $10 … EVEN $50 ALL DAY LONG
    Free Video Shows How To Make 5-50X ROI In The Untapped Crypto Market With
    The World’s 1st FULLY AUTOMATED CryptoCurrency Software

    Watch this video: http://bit.ly/Crypto_Suite

  37. fish finder reviews responded on 30 Aug 2018 at 22:30 #

    fish finder reviews

    Manj je več

  38. Monica responded on 18 Oct 2018 at 06:07 #

    It’s really very complicated in this full of activity life to listen news on Television, so
    I just use the web for that reason, and take the newest news.

  39. Vetolize for woman responded on 01 Dec 2018 at 19:27 #

    What’s up,I read your blog named “Manj je več » Minus 10 kil maščobe v dveh mesecih – brez športanja regularly.Your writing style is awesome, keep doing what you’re doing! And you can look our website about Aloe Vera Gel
    Vetolize for woman https://foreverpro.info/product/vitolize-for-woman/

  40. DIY responded on 09 Jun 2019 at 11:59 #

    You should be a part of a contest for one of the highest quality sites online.
    I will highly recommend this blog!

  41. thong xnx video responded on 18 Jun 2019 at 12:55 #

    Thanks for a marvelous posting! I seriously enjoyed reading it, you happen to be a great author.

    I will be sure to bookmark your blog and will often come back at some point.
    I want to encourage that you continue your great work, have a nice
    evening!

  42. footjob xvideod responded on 09 Jul 2019 at 02:51 #

    My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP.
    I have always disliked the idea because of the costs.
    But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a
    variety of websites for about a year and am worried about
    switching to another platform. I have heard good things about
    blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it?
    Any help would be greatly appreciated!

  43. Lee responded on 24 Jul 2019 at 11:12 #

    I was curiius if you ever thought of changing the page layout
    of your blog? Its very wsll written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content
    so people could connnect with it better. Youve got ann awful lot
    of text for only having 1 or 2 pictures. Maybe yyou could spsce it
    out better?

  44. milano news responded on 24 Jul 2019 at 15:08 #

    Hi, after reading this awesome paragraph i am also glad to share my knowledge
    here with mates.

  45. BuddyBio Social Media responded on 19 Nov 2019 at 22:23 #

    An impressive share! I have just forwarded this onto a
    coworker who was doing a little homework on this.

    And he actually ordered me lunch simply because I found it for him…
    lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
    But yeah, thanks for spending time to talk about this
    topic here on your site.

  46. interesting accessory responded on 26 Nov 2019 at 06:46 #

    More than often, it occupies a location of prde on thee job
    or house of your receiver. In a controlled and safe environment, you receive the chance to improve your rafting skills and find out the people you’re keen onn
    most have an enjoyable experience too. For every occasion,
    a unique ladies watch could be designed accordingly.

  47. Ashleigh Moye responded on 17 Jan 2020 at 06:14 #

    Looking for powerful online marketing that actually gets good results? Sorry to bug you on your contact form but actually that was the whole point. We can send your ad copy to websites through their contact forms just like you’re reading this note right now. You can specify targets by keyword or just start bulk blasts to websites in the location of your choice. So let’s say you want to push through a message to all the mortgage brokers in the USA, we’ll grab websites for only those and post your ad text to them. Providing you’re promoting a product or service that’s relevant to that business category then your business will get an awesome result!

    Send a quick message to alfred3545will@gmail.com to get info and prices

  48. Roma Tomlin responded on 21 Mar 2020 at 19:22 #

    Good evening, I was just on your website and submitted this message via your contact form. The contact page on your site sends you these messages via email which is why you’re reading my message right now correct? That’s the holy grail with any type of advertising, getting people to actually READ your ad and this is exactly what you’re doing now! If you have an advertisement you would like to blast out to thousands of websites via their contact forms in the US or anywhere in the world send me a quick note now, I can even focus on particular niches and my costs are super low. Write a reply here: lethamidurr@gmail.com

  49. Domino Qiu Qiu responded on 30 Mar 2020 at 17:03 #

    I have read so many posts concerning the blogger lovers except this post is in fact a
    pleasant paragraph, keep it up.

  50. Halazy responded on 08 Jun 2020 at 18:02 #

    Than you for sharing your info. I truly appreciate youur efforts
    and I am waiting forr your next post thank you onfe again.

    Review mmy blog … Halazy

  51. Halazy responded on 15 Aug 2020 at 10:34 #

    Generally I don’t lean article on blogs, however I would
    like to say that this write-up very forced me to try and do so!
    Your writing taste hhas been surprised me. Thanks, quite great
    article.

    Review myy web site: Halazy

  52. Antony responded on 19 Oct 2020 at 22:59 #

    Quality articles is the key to attract the people to pay a visit the web page, that’s what this web page is providing.

  53. Angelo responded on 26 Oct 2020 at 06:06 #

    Hi there it’s me, I am also visiting this web site on a regular basis,
    this website is actually good and the visitors are in fact sharing fastidious thoughts.

  54. Halazy responded on 07 Jan 2021 at 09:10 #

    Thanks to my father whho informed me regarding thhis webpage, this webpage is in fact amazing.

    Feel frese to surf to my webpage; Halazy

  55. August responded on 06 Sep 2021 at 10:30 #

    High quality supplements help you build the body of your dreams.

    If you wish nothing but the best for your silhouette and health, be sure to get steroids from the
    Balkan pharmaceuticals. Balkan Pharmaceuticals is one of the largest manufacturers of quality goods.
    In our store, there are only original items obtained directly from the industry.
    Popular Supplements: Steroids, Fat-Burners, Post-Cycle Therapy (PCT), Combined Course and
    others.
    August
    August https://1bpshop.com/Supliments/bp-esculap-5-tablets

  56. Diego Hocking responded on 02 Oct 2021 at 14:50 #

    GET PROFESSIONALLY VIDEOS AT AFFORDABLE PRICES

    We offer professionally produced videos at affordable prices.
    Our videos have the look and feel of a high quality television commercial, complete with professional spokesperson, background, text,
    images, logos, music and of course, most importantly, your company’s contact information for your minimalist.si.

    If you’re ready to reach more clients today, let us get to work on producing your company’s exclusive video.
    MORE INFO=> http://qejn39630.bloggerbags.com/8235092/get-videos-at-affordable-prices

  57. n responded on 15 Dec 2021 at 12:43 #

    Hi! I love how informative and great your articles are. Can you recommend any other blogs that share recipes of Paleo Bars or any other healthy snack recipes? Thanks a lot!

  58. Alcohol Detox Lovelady responded on 23 May 2022 at 10:02 #

    The staff is friendly, the office is clean and organized. Best provider I
    have ever had, hands down. And this is where it begins. Do not wait.

  59. Watch responded on 22 Dec 2022 at 06:50 #

    For the reason that the admin of this website iss working, no hesitation very soon it will be well-known, due to iits feature contents.

    Here is mmy homepage – Watch

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply