En Paleovember na leto….

Pejmo se najprej malo statistike. 190 nas je obljubilo zvestobo Paleovembru, daleč največ v naši triletni paleo zgodovini. Število sledilcev Paleovembrske strani je še za mišjo dlako oddaljeno od številke 2000. Čeprav mi lahko marsikdo podrobi, da večina teh zgolj “načelno podpira” našo “stvar” in da najbrž pojma nimam (to popolnoma drži), kdo v vsej tej silni množici je zares paleo udejanjevalec – pa se mi vseeno dobro zdi. Zakaj? Ker sem vas z vsem ostalimi paberkovalci vsaj malo spravil na noge.

Kaj ste se naučili v tem Paleovembru?

Se vam zdi vprašanje butasto? Morda celo samozadovoljno ali pokroviteljsko? Tudi prav. Ampak povejte mi vseeno, no: Ste se kaj naučili? Ok, bom pomagal. Jaz sem se naučil skuhat najboljši segedin doslej. Pogruntal sem, da kave fiziološko prav nič ne pogrešam. Da sem imel oreške doslej predvsem za emocijsko mašilo. K vragu; popolnoma kristalno jasno mi je postalo, kako lahko krotim svoje odvisnosti. Ter pri katerih sem dovolj zrel, da jih semtertja lahko celo izzivam.

Vem, da ste se tudi vi marsikaj naučili. Zakaj sem tako prepričan? Če tole berete, potem ste vsaj nekaj Paleovembra že posrkali vase. Če ga niste, si zdaj ne boste mogli pomagati, da ne bi vsaj malo poklikali. Tiste fotke in recepti vas bodo tudi takoj zasvojili. Ali pa ste prebrali Igorjevo zgodb0. Ali zgodbe vseh ostalih. Vam je dalo vsaj misliti? Zmeraj mi gre malo na smeh, ko vidim, kako se nekaterih veseli fočkajo na našem dogodku, pa točno vem, da brez kruhkov ne bodo zdržali niti pol dneva. A nič zato. Semtertja bo že potrkalo po korteksu: mogoče pri čitanju kake nalepke na škatlah v trgovini, mogoče pri krožniku polnem hrane v kaki gostilni. Mogoče v kakšni zanimivi debati.

Pravzaprav mi niti ni pomembno, kako striktno se je kdo podstopil projekta. Navdušen sem, da smo se spet kregali z vegani in vegetarijanci. Ker je marsikomu zbudilo nagon, da je šel spet malo globje brskat za argumenti. Tako, kot sem sam vesel vsakega iz nasprotnega tabora, ali pa kar bližnjega “naprednega” paleojedca, ki kake dorečene premise z levo roko meče v koš. Ne zato, ker ima prav; zato, ker mi da še malo zagona, da se mu potrudim parirati. Vsaka zmaga je sladka, vsak poraz neprecenljiv.

Veste, kaj zadnje čase v zvezi s prehrano najraje slišim? Ko mi človek reče, da je pri vseh teh različnih “šolah” in dietah samo še bolj zbegan. To! Zbegane vas hočem, ne indiferentne! Če ste zbegani, obstaja vsaj mala verjetnost, da boste želeli dobiti kak odgovor. Če boste hoteli odgovor, ga boste morali poiskati, se vsaj malo potruditi. Namen dosežen, potem nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Tako nekako, ko sem prvič podrobno prebral deklaracijo na konzervi.

Da pravi paleojedci nismo puristi, vam je zdaj že bolj ko ne že jasno. Zato sem se posebej potrudil, ko se mi nekateri prekaljeni borci žugali “kaj ga pa serješ s tem krompirjem in sirom”. Vse sem razložil. Da smo eni narejeni tudi na krompir, drugi spet na sir, tretji celo na fižolčke! Da pa, bohnedaj, ne bomo zdaj delali “kejsov” iz tega. Kdo pa rabi dvajset paleo struj, lepo vas prosim. Paleo je lahko odlična rdeča nit, ko se ukvarjate s prehrano, zdravjem, dolgoživostjo navsezadnje. Zakaj? Ker temelji na najboljši možni predpostavki (če citiram Jamineta), na evolucijski biologiji. V tej luči se je lažje ukvarjati z detajli, ki osnovne paradigme pač ne spuščaš iz oči.

Kaj ste se torej naučili v Paleovembru?

Ste morda spoznali, da je znanost seksi in da ob vseh vprašanjih ponuja tudi nekaj fantastičnih izhodišč za odgovore? Bravo, prvi korak, da postanete kritično razmišljujoči Sapiens je opravljen. Že en takle graf vas lahko vrže na rit. Čeprav imam rad (včasih še najrajši!) tudi tiste mirne paleo duše, ki bi rade zgolj sledile napotkom in se držala programa. Vse je kul. Korak naprej bo že prišel, ob svojem času.

Se boste še šli paleo?

Moj Paleovember? Kot sem v štartu nakazal, sem šel to evolucijsko predpostavko še malo raziskat. Kave sploh nisem pogrešal, zeleni čaj je bil zadosten substitut. Prav gotovo jo bom še pil, a ne več iz “potrebe”. Oreški so se mi zdeli trši oreh (no pun intended :), a se je izkazalo, da sem prej posegal po njih bolj iz lenobe, ko se mi ni dalo pripravljat konkretne hrane. Seveda jih bom občasno še grizljal, kalorije so kalorije, ne pa več na dnevni bazi. Z ribami se tudi nismo pogrešali; dobit divjo,svežo ali pravilno konzervirano je težko, zato se bom v tej smeri tudi v prihodnje bolj orientiral. In ja, če vas že zanima, športal nisem, tudi malo ne (mesec počitka je prav prišel), pa malo več sem spal. Tistih ekstra pet kil, nemarno pridobljenih od poletja, tako spet ni več. Aja, da ne pozabim: s polži še vedno nisem najboljši prijatelj.

ps. Lepe praznike! Pa pišite kaj. Objavite kako fotko s kolin. Ali pa pridite v četrtek zvečer v Novomeški LokalPatriot na pogovorni večer.

cutter-ranch-summer-2013

6 Comments »

Rollback on december 1st 2014 in paleo, paleovember, zdravje

6 Responses to “En Paleovember na leto….”

 1. mojchka responded on 01 Dec 2014 at 10:30 #

  Zanimivo! Ob lanskem paleonovembru sem se pa jaz naučila narediti najboljši segedin na svetu. Letos… letos pa ga nisem niti enkrat skuhala!
  Pa imam doma odlično domače kislo zelje!
  Ampak… so prišli novi podvigi. Obvezne zimske/maslene buče ob ponedeljekih.
  Pa juhice, juhice vseh sort. Najboljša ever pa huferkina kremna cvetačna juha!
  Ni fotogenična, je pa dobra za znoret. Mislim, da je vsa skrivnost v žlici/žlički gorčice! 🙂

 2. Miro responded on 01 Dec 2014 at 11:53 #

  Sicer nisem paleo jedec, vendar sem ravno zadnjič razmišljal, kako malo kruha pojem – pri kosilu nič, pa kako smo se v mladosti čudili npr. Nemcem ali Avstijcem, kako malo kruha pojedo – zelo malo so ga servirali pri obedih. No časi se spreminjajo, zmamo bolj prisluhniti telesu morda? 🙂

 3. cormi responded on 01 Dec 2014 at 15:25 #

  Jst sem tudi letos skuhala najboljši segedin, sem kar objem dobila zanj :)) Ampak mi je logično, glede na razmerje 1 : 1 ne more biti slab 😉
  Sem pa v tem mesecu najbolj pogrešala alkohol, nad tem sem se pa zamislila 🙂

 4. Rollback responded on 02 Dec 2014 at 10:11 #

  Cormi, tle te 100% razumem! Dajte nam alkohole 🙂

 5. PaleoNovinka responded on 06 Dec 2014 at 15:25 #

  Paleo novinka. Decembrska. Deseti dan opazujem krompir v kleti, mleko na policah, ostro, gladko, rženo, ajdovo, pirino moko v kozarcih, koruzni in pšenični zdrob, ajdovo in proseno kašo, jogurte (hmm…moj sanjski božični jogurt!), zdenka sire, jušne rezance, makarone, špagete, riž… Nad vsem tem je 30-dnevni moratorij.
  Moji grehi: 1x hrenovka, 2x kapučino.
  Največja skrb: sem (sva) SMO blazni ljubitelji decembrskega tatarca… In na kaj za boga naj si ga mažemo???
  Vse ostalo bo šlo. No, čisto brez alkohola tudi ne bo šlo.
  Bom pa zato vzela še “nagradni” paleo-januar. 🙂

 6. NinaF responded on 26 Mar 2018 at 18:37 #

  Res? Objavi fokto prašičkov, ki mirno živijo na trati, zraven pa napiše “objavite kako fotko iz kolin”. Sram te je lahko človek. Samo zato, ker tekaš bos, nakladaš o paleo, potem pa goltaš galone piva… Malo je treba razmislit o prioritetah. Ne žviš več v jami, ali?

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply